Nákupní košík 0 položek - 0 Kč

KONTAKTY


Naše výhody


  • Férové jednání
  • 10 let zkušeností
  • Prověřené produkty
17.10.2022

Jak vyčistit kanystr

Kanystr je užitečná nádoba, kterou najdeme ve většině domácností. Někde se používá na vodu, jinde na naftu nebo benzín, popřípadě jiné chemikálie, které je třeba uskladnit. Ne jen že je možné takový kanystr využít na spoustu věcí, pořídit jej můžete také v různých tvarech a velikostech a dokonce i z různých materiálů. V momentě, kdy se ale uvnitř znečistí, nastává problém, který je třeba řešit.

Kanystr má obvykle úzké hrdlo, díky kterému obsaženou tekutinu většinou dobře zvládneme směřovat tam, kam ji chceme nalít. To nám ale naopak znemožňuje kanystr snadno ručně vymýt. Jak jej tedy vyčistit v případě nezbytnosti?

Ideálním řešením je samozřejmě pravidelná údržba. Jen tak předejdete stavu, kdy je špína zažraná již do materiálu samotného a šance na důkladné vyčištění je prakticky nulová. Jednou za čas, podle frekvence použití, kanystr vypláchněte a nechte jej vyschnout na slunci. Pokud váš kanystr slouží na vodu, umístěte jej ideálně v chladu a temnu, aby se v něm voda nezačala kazit. A v kanystru vám nezačaly bujet zelené řasy.

Písek a rýže

Kanystr na vodu znečištěný řasami umyjete poměrně snadno. Vnitřní stěny je třeba mechanicky vyčistit. Dovnitř se však pořádně ničím nedostanete. Vhodným pomocníkem je zde písek. Nasypete jej do kanystru a přidáte vodu. Nádobu uzavřete a třepete s ní tak dlouho, až se stěny kanystru pískem obrousí. Pak pochopitelně musíte písek vymýt, tak aby tam nezůstaly ani nejmenší zbytky. Místo písku ale můžete použít také jakoukoliv rýži. V tomto případě však přilijete horkou vodu. Pokud chcete čistící efekt maximalizovat, můžete přidat i pár kapek mycího saponátu. Ryži necháte vždy chvíli odstát a protřepávání zase opakujete.

Jedlá soda a citron

Už naše babičky znaly kouzlo jedlé sody. Je zázračným šetrným čisticím prostředkem. Vyčistí téměř všechno. Do kanystru tedy dejte jedlou sodu smíchanou s vodou a případně i s octem. Proplachování kanystru jedlou sodou vám skvěle poslouží také jako prevence proti různým usazeninám.

Dalším přírodním čistidlem je citron. Kyselina, kterou obsahuje jeho šťáva, také spolehlivě zlikviduje například řasy ze stěny kanystru. Smícháte ji s čistou vodou nebo s octovou vodou a tento roztok můžete použít jak k čištění zaneseného kanystru, tak i k prevenci.

Savo

Pokud žádný z výše uvedených šetrných způsobů nefunguje, budete muset sáhnout k chemikáliím. Výborným pomocníkem je savo, které taktéž většina domácností skladuje. Nezapomeňte pak ale kanystr několikrát a pečlivě vypláchnout a nechat ho otevřený vyschnout.

Pokud je ale kanystr už hodně znečištěný, raději investujte do nového kusu.


Jak vyčistit kanystr