Nákupní košík 0 položek - 0 Kč

KONTAKTY


Naše výhody


  • Férové jednání
  • 10 let zkušeností
  • Prověřené produkty

STŘEŠNÍ BOXY

Letní období sebou přináší období dovolených, výletů do přírody a cesty za poznáním do dalekých krajů. V případě, že se vydáte na dovolenou autem a jste spíš aktivního charakteru, máte rádi kempování v přírodě a sportovní vyžití. Pak potřebujete převážet i větší množství zavazadel. Momentálně je běžné vyrážet na prázdniny se střešním boxem neboli autoboxem. Takzvaná „rakev“ se stala nedílnou součástí výbavy auta a je šikovným pomocníkem zejména pro vícečlenné rodiny.


Box příjemně rozšíří kapacitu vašeho zavazadlového prostoru o několik set litrů a zvýší tím pohodlí cestujících. S určitostí se pak šikne k uložení větších, avšak lehčích předmětů, jako je vybavení na stanování. Vhodně do něj umístíte všechny objemné věci, například stany, spacáky, karimatky, polštářky a další vybavení, které by jinak zabíraly místo v autě. Naopak v zimě je možné box využít na převoz lyží, hůlek, lyžařských bot, snowboardů a veškerého lyžařského vybavení. V neposlední řadě je do něj možné umístit i dětský kočárek, koloběžku, odrážedlo a další rozměrná zavazadla.

Kladete si otázku jak nejlépe vybrat ten nejlepší model na trhu, jenž nabízí bezpočet alternativ?

V tomto krátkém textu vám poskytneme návod jak postupovat při výběru.

Velikost a objem střešního boxu

Velikost a objem střešního boxu je závislý na tom, co budete chtít převážet a jak velký vůz vlastníte. Proto by z bezpečnostních důvodů neměl přesáhnout rozměr střechy vašeho auta. Ale nemusíte se obávat, neboť boxy lze připevnit na jakékoliv auto. Nejmenší boxy totiž měří jen 130 cm, velké dosahují délky až 235 cm.

Co se týká objemu, ten se nejčastěji pohybuje mezi 230 až 650 L. Užší a delší boxy jsou vhodné k převážení lyží, vybavení na vodní sporty, rybářské potřeby, vybavení na golf. Naopak širší a kratší autoboxy jsou určeny na převoz dětských kol, koloběžek, kočárků, batohů a dalších zavazadel.

Šířka střešního boxu

Dalším kritériem při výběru střešního boxu je šířka, která bývá v rozmezí od 52 do 92 cm. Širší boxy jsou vhodné na převoz rozměrnějšího nákladu. Naopak užší mají lepší aerodynamičtější vlastnosti a vykazují nižší spotřebu pohonných hmot. Jsou vhodné například k transportu běžeckých i sjezdových lyží či rybářského vybavení.

Je dobré se předem rozmyslet, co budete chtít v budoucnu převážet a podle toho volit i vhodnou nosnost boxu, aby nedošlo k jeho přetížení. Nejběžnější zatížení střešních boxů je do 50 kg. Pro převoz hmotnějších nákladů lze vybrat i střešní box s nosností do 75 kg.

Střešní boxy na auto by měly být vyrobeny z dostatečně kvalitního plastu, jenž je odolný i při vyšší rychlosti jízdy. Takovým materiálem je ABS plast, který je nejodolnější. Ten také lépe čelí změnám vnějšího prostředí než polystyrenové nebo polyetylenové provedení, má delší životnost a lépe ochrání převážené předměty. ABS boxy jsou o něco dražší variantou a jsou nepatrně těžší než vyhotovení z PS a PE materiálů. Jak již bylo zmíněno, autobox by neměl být příliš těžký, aby nezvyšoval celkovou hmotnost vozidla a byl lehce manipulovatelný při jeho nasazovaní i snímání ze střechy vozidla. Obvyklá hmotnost boxů je mezi 10 až 23 kg, nejčastěji pak okolo 15 kg.

Způsob otevírání

Co se týká otevírání autoboxů, existují dvě varianty. Otvírací pouze na jednu stranu a nebo z obou stran boxu. Vše má své výhody i nevýhody. Otvírací na obě strany je o něco praktičtější, ale také obvykle o trochu dražší. Výhodou je snadný přístup k zavazadlům. Určitou alternativou může být i zadní otvírání boxu, které má ovšem svoje limity při nakládání.

Uzamykání bývá řešeno jedním zámkem v případě, že se jedná o box s otvíráním pouze na jednu stranu a dvěma zámky u boxů s otvíráním na obě strany. Nejlepším a nejpohodlnějším řešením je centrálně uzamykatelný autobox. Ten při uzamčení jednoho ze zámků automaticky uzamkne i všechny ostatní zámky podél celého obvodu boxu a to pomocí vícebodového zamykání. V případě, že by některý z těchto bodů neseděl správně na svém místě, nedojde k uzamčení a je potřeba překontrolovat správnost uzavření boxu. Vícebodové zamykání je nejbezpečnějším způsobem, jak ochránit náklad před krádeží.

V neposlední řadě bude zejména dámy zajímat i estetická stránka střešních boxů. Jejich tvar, celková harmonie ve spojitosti s konkrétním automobilem a také barva boxu. Dostupná barevná škála začíná od bílé, šedé, přes stříbrnou, titanovou až po antracitovou a černou barvu. Výběr už zcela záleží na vašem osobním vkusu a preferencích. Rovněž povrchová úprava ovlivňuje globální vzhled boxu a potažmo vašeho vozu. Vyhotovení střešních boxů bývá buď v elegantní lesklé či matné alternativě.

Vyberte si tedy střešní box na auto, třeba v našem online shopu www.autodilyadoplnky.cz, jako šikovného pomocníka každé rodiny na cestách za poznáním, za aktivním odpočinkem do hor, ale i lenošením u moře a stane se vaším oblíbeným autodoplňkem.