Nákupní košík 0 položek - 0 Kč

KONTAKTY


Naše výhody


  • Férové jednání
  • 10 let zkušeností
  • Prověřené produkty
24.11.2023

Jak nejlépe vybrat sněhové řetězy

Sněhové řetězy jsou zařízení, která se používají ke zlepšení trakce vozidla na sněhu, respektive ledu. Jsou to obvykle kovové řetězy, které se připevňují kolem pneumatik automobilu, aby zvýšily tření a zabránily tak prokluzování na kluzkém povrchu. Používání sněhových řetězů může být nezbytné při řízení v zimních podmínkách, zejména pokud je sníh nebo led na silnici. Tyto řetězy jsou běžně používány v horských oblastech nebo v oblastech s náročnějšími zimními podmínkami. Při využívání sněhových řetězů je důležité dodržovat bezpečnostní pokyny a korektně je namontovat přesně podle pokynů výrobce. Při správné aplikaci mohou sněhové řetězy výrazně zlepšit řízení a zejména zdokonalit bezpečnost jízdy na zasněžených, namrzlých anebo jinak kluzkých cestách.

Sněhové řetězy pro automobily jsou k dispozici v mnoha různých typech a velikostech tak, aby vyhovovaly různorodým typům pneumatik i vozidel. Při výběru správných sněhových řetězů je důležité vzít v první řadě v úvahu rozměr pneumatik vašeho osobního vozidla a také respektovat doporučení výrobce automobilu.

Jednorázové sněhové řetězy

V podstatě existují dva typy sněhových řetězů pro osobní automobily:

Tradiční sněhové řetězy

Snad ničím nepřekonané klasické kovové řetězy, které se obvykle skládají z malých článků nebo hranatých bloků. Ty se připevňují na pneumatiky pomocí spojovacího systému nebo speciálního mechanismu, který zajistí důkladné uchycení na pneumatiku.

Kovové sněhové řetězy

Textilní nebo látkové sněhové řetězy

Další možností, spíše novinkou na trhu, jsou sněhové řetězy vyrobené z odolných textilních materiálů, jako jsou například vysokopevnostní polyamidové nebo polyesterové vlákna. Připevňují se okolo pneumatiky a utahují se pomocí atypických mechanismů. Textilní řetězy jsou často lehčí než běžné kovové řetězy a jejich předností je, že se o poznání snadněji montují, což může být výhodné pro některé řidiče, zvláště pak seniory nebo ženy řidičky.

Jak přesně postupovat při výběru a na co nezapomenout?

Před zakoupením sněhových řetězů je důležité zkontrolovat, zda jsou kompatibilní s rozměrem pneumatik vašeho vozidla. Také byste měli dodržovat pokyny výrobce automobilu ohledně používání sněhových řetězů a umět je správně namontovat. Mnoho řetězů je přizpůsobeno pro jednoduchou a rychlou kompletaci, ale určitě je vhodné být s jejich používáním a instalací předem dobře seznámen. Výběr správných sněhových řetězů je důležitý především proto, aby se zajistila bezpečná jízda ve sněhu a na ledu.

Zde jsou některé důležité kroky, které vám pomohou při výběru sněhových řetězů:

Rozměr pneumatik je rozhodující

Nejprve zjistěte skutečný rozměr pneumatik vašeho vozidla. Tato informace se obvykle nachází na bocích pneumatik ve formátu například '205/60R15' nebo v manuálu vašeho vozu. Kupte si sněhové řetězy, které jsou kompatibilní s rozměrem vašich pneumatik. Navíc výrobci sněhových řetězů často myslí na uživatele a poskytují praktické průvodce velikostmi pro různá osobní vozidla a jejich jednotlivé značky.

Typ řetězů dle osobního přání

Zvažte, zda chcete tradiční kovové řetězy nebo textilní sněhové řetězy. Každý typ má své výhody i nevýhody a tak výběr bude zřejmě plně záviset na vašich osobních preferencích a konkrétních potřebách.

Snadná montáž by měla být prioritou

Ověřte si, jak pracné a časově náročné je namontovat daný typ sněhových řetězů. Některé modely jsou navrženy tak, aby byly jednoduše a rychle instalovatelné, což může být mimořádně klíčové při nepředvídatelných klimatických podmínkách.

Hodnocení a recenze mohou napomoci s volbou

Proč si nepřečíst hodnocení testů a četné recenze různých modelů sněhových řetězů od ostatních uživatelů třeba na dostupných webových stránkách? To vám zajisté může poskytnout užitečné informace o efektivitě, odolnosti a spolehlivosti konkrétního typu sněhových řetězů.

Nezapomínejte nikdy na pokyny od výrobce

Pečlivě si prostudujte instrukce výrobce vašeho automobilu ohledně používání sněhových řetězů. Některé auta totiž nemusí vyžadovat sněhové řetězy na všech kolech, a proto by nesprávné používání mohlo poškodit vozidlo.

Záruka a kvalita naznačí

Zjistěte, zda jsou sněhové řetězy podporovány garancí a jak dlouhá záruka je na tento výrobek poskytována. To vám určitým způsobem může dodat jistotu ohledně kvality a napovědět něco bližšího, co se týká důvěryhodnosti zvoleného produktu.

Pamatujte, že správná instalace a optimální používání sněhových řetězů jsou rozhodující pro bezpečnou jízdu v zimních podmínkách. Pravidelně alespoň jedenkrát za rok před nástupem zimního období anebo před plánovanou lyžařskou dovolenou na horách, cvičte jejich montáž a následně demontáž, abyste si byli jisti s jejich instalací a plně připraveni v případě potřeby. Pokud si ani tak nejste zcela jisti, jak nejlépe vybrat sněhové řetězy na váš osobní vůz, obraťte se na na naši firmu Polychroma s. r. o. Naši erudovaní pracovníci se vám budou ochotně věnovat a nejen, že zodpoví všechny vaše dotazy, ale i odborně poradí, který model zvolit.


Jak nejlépe vybrat sněhové řetězy