Nákupní košík 0 položek - 0 Kč

KONTAKTY


Naše výhody


  • Férové jednání
  • 10 let zkušeností
  • Prověřené produkty
29.02.2024

Jak vybrat autožárovku

Snad každému řidiči už se alespoň jednou stalo, že mu přestal svítit některý ze zdrojů světla v autě. V takovém případě ale není vždy hned třeba žhavit drát a prosit o nejbližší možný termín v autoservise. Většina žárovek je totiž snadno přístupná a se srozumitelným návodem není problém ji povětšinou vyměnit v domácích podmínkách. Takže spíše než servis je třeba prodejce autožárovek.

Jak se ale vyznat a vybrat tu správnou autožárovku?

Při výběru autožárovky pro váš vůz je důležité mít na paměti několik klíčových faktorů. Ačkoli v dnešní době je možné si autožárovky zakoupit online nebo v obchodě s automobilovými díly prakticky obratem, je nutné znát správný typ a parametry pro vaše konkrétní vozidlo.

Typ patice

Patice je mechanická část žárovky, která zajišťuje její upevnění a propojení se světelným zdrojem. Existuje několik typů patic, jako jsou H7, H4, D1S, atd. Správný typ patice zjistíte buď z manuálu vozidla, nebo přímo z patic staré žárovky.

Sada pro výměnu autožárovek s žárovkami

Světelný tok

Světelný tok udává množství světla, které žárovka vydává. Kvalitní autožárovky mají světelný tok kolem 1 500 lumenů a více. Je důležité vyhnout se žárovkám s příliš malým nebo příliš velkým světelným tokem, protože to může vést k nedostatečnému osvětlení nebo naopak oslnění ostatních řidičů.

Příkon

Oficiální povolený příkon žárovek se pohybuje kolem 55 W, u žárovek s paticí H4 může být až 60 W. Je důležité dodržet tyto hodnoty, aby nedošlo k přetížení elektrického systému vozidla.

Napětí

Většina osobních vozidel má elektrickou síť s napětím 12 V, zatímco nákladní vozidla mohou mít 24 V. Je důležité vybrat žárovku se správným napětím právě pro vaše vozidlo.

Žlutá autožárovka 12VModrá autožárovka 24V

Životnost

Doba, po kterou by žárovka měla vydržet bez poruchy, je dalším důležitým faktorem. Čím vyšší svítivost má žárovka, tím kratší životnost obvykle má. Značkové žárovky označené jako 'longlife' často nabízejí delší životnost.

Barva světla

Barva světla je udávána v Kelvinech a ovlivňuje vnímání barev a kontrastu. Pro běžný provoz je nejlepší volbou světlo s teplotou kolem 3 000 K (teplá bílá) až 6 000 K (studená bílá). Je také důležité si uvědomit, že modré nebo jinak barevné žárovky jsou v některých zemích zakázány, a to kvůli svému potenciálnímu oslnění ostatních řidičů.

Při výběru autožárovky je vždy dobré se spolehnout na renomované značky a ověřené prodejce, abyste měli jistotu kvality a homologace pro provoz na pozemních komunikacích. Díky správnému výběru autožárovky můžete zajistit bezpečnou jízdu a dobrou viditelnost za různě stížných podmínek.

 


Jak vybrat autožárovku? Přečtěte si tipy a rady od odborníků na výběr a výměnu žárovky.