Nákupní košík 0 položek - 0 Kč

KONTAKTY


Naše výhody


  • Férové jednání
  • 10 let zkušeností
  • Prověřené produkty
08.04.2024

Jak vyměnit autožárovku

Zjistili jste, že vám u světel nesvítí jedna z žárovek? Poradíme vám jak tuto situaci řešit.

Nejprve si pročtěte manuál vašeho vozu. Záleží totiž na modelu auta a výměna žárovky také vyžaduje určitou zručnost. U nových vozů bývá výměna žárovek o něco jednodušší, ale zde záleží na typu světlometů.

Před výměnou žárovky je dobré zjistit, zda za problémem stojí opravdu nefungující žárovka. Často může být příčina například ve vadné elektroinstalaci. Pokud světlo nesvítí ani po výměně nové žárovky, bude příčinou pravděpodobně právě vada v elektroinstalaci.

Xenonové světlomety

Výměna žárovky svépomocí se příliš nedoporučuje u xenonových světlometů, kde je potřeba použít nářadí a je vhodnější zajet s vozem do autorizovaného servisu, kde výměnu provedou mechanici.

ŽÁROVKA - PY21W ORANŽOVÁ BAL.2KS - OSRAM

Halogenové světlomety

Nyní již lze použít místo klasických halogenových žárovky LED žárovky. Ledkové autožárovky mají lepší viditelnost a jsou tak bezpečnější. Mají i menší energetikou náročnost, lépe odolávají vibracím vznikajícím při jízdě, mají delší životnost, výraznější kontrast a delší dosvit.

Motoristé si je mohou vyměnit sami, většinou stačí žárovku jen otočit a vytáhnout ze světlometu a stejně tak se pak zapojí i nová.

Složitější je výměna žárovky u potkávacích světel, kdy se musí lehce zatlačit směrem dolů, vyndat ji z konektorů a vyměnit za novou.

Výměna žárovky v hlavním světlometu bývá náročnější a u některých typů vozidel nerealizovatelná. Vůz je potřeba zvednout na zvedák a ke světlometu se dostat od podběhu předních kol.

Často je také třeba demontovat celý světlomet. Postup je v těchto případech individuální.

ŽÁROVKA - D1S XENON STANDARD 12V 35W, PK32D-2 - NEOLUX

Kde koupím autožárovku?

Je doporučeno mít ve výbavě všechny autožárovky vnějšího osvětlení a to vždy alespoň jeden kus. Jedná se o žárovku do blinkru, do potkávacích světel, do dálkových světel, do zpátečky a do osvětlení nad zadní registrační značku.

Je nutné používat žárovky schváleného typu. Některá vozidla využívají pro každý druh světel vlastní žárovku, jinde slouží jedna dvouvláknová žárovka pro více světel.

Autožárovky lze koupit jednotlivě a doplnit jimi v případě potřeby standardní sady nebo zakoupit celou sadu.

Nejlepší je zakoupit originální žárovky přímo od výrobce. Žárovky zakoupené na benzínových pumpách či v hypermarketech většinou nevydrží svítit tak dlouhou dobu.

ŽÁROVKA STARLINE H4 12V 60/55W P43T BOOST +100%

Péče o žárovky ve vozidle


Jak vyměnit autožárovku