Nákupní košík 0 položek - 0 Kč

KONTAKTY


Naše výhody


  • Férové jednání
  • 10 let zkušeností
  • Prověřené produkty
25.02.2023

Jaké pneumatiky vybrat pro jízdu v terénu

Hledejte rozdíl mezi pneumatikami

Rozdíl mezi pneumatikami na silnici a do terénu spočívá především v dezénu, což je vzorek na pneumatice, který se dotýká povrchu. Pneumatiky na silnici mají hladký dezén s mělkými drážkami, které umožňují rychlou jízdu a lepší ovladatelnost na suchém a mokrém povrchu. Na druhé straně pneumatiky do terénu mají hlubší drážky, které umožňují lepší odvod bláta, vody a sněhu z pneumatiky a zlepšují přilnavost na nerovném a špinavém terénu.

Pneumatiky do terénu jsou dále klasifikovány podle typu terénu, na kterém budou používány. Pneumatiky pro těžký terén jsou určeny pro použití na skalnatém terénu, v písku nebo v bahnech. Tyto pneumatiky mají velké a hluboké drážky pro lepší přilnavost a větší ochranu proti průrazům. Na druhé straně pneumatiky pro měkký terén jsou vhodné pro použití na pláži, v hlubokém sněhu nebo na jiných měkkých površích. Tyto pneumatiky mají obvykle širší dezén pro lepší rozložení váhy vozidla a snadnější pohyb na měkkém povrchu.

Ne každá pneumatika je vhodná na váš automobil

Dalším faktorem, který je třeba zohlednit při výběru pneumatik do terénu, je typ vozidla, které používáte. Off-road vozidla, jako jsou terénní vozy, vyžadují pneumatiky s větší hmotností a větší pevností stěny, aby byly schopny odolávat průrazům a poškození při jízdě po náročném terénu. Na druhou straně, osobní automobily nebo SUVs obvykle nepotřebují takovou úroveň pevnosti stěn, a mohou být vybaveny pneumatikami s nižší hmotností a nižší pevností stěny, což je také činí lehčími a pohodlnějšími na silnici.

Výběr pneumatiky dle podmínek

Dále je třeba zvážit, jak často a za jakých podmínek budete pneumatiky používat. Pokud budete často jezdit na mokrém povrchu, může být pro vás vhodnější pneumatiky s lepší přilnavostí na mokru. Tyto pneumatiky mají obvykle speciální složení pryže, které zlepšuje jejich schopnost držet na mokré cestě. Pokud budete jezdit v oblastech s extrémními teplotami nebo na terénu s ostrými kamennými povrchy, může být lepší zvolit pneumatiky s vyšší pevností a odolností proti průrazům.

Kromě výběru správných pneumatik je také důležité zajistit jejich pravidelnou údržbu. Pravidelné kontrola tlaku vzduchu a hloubky dezénu pomáhá udržovat správnou přilnavost a prodlužuje životnost pneumatik. Pokud používáte pneumatiky do terénu, měli byste také pravidelně čistit dezén, aby byl zachován jeho tvar a účinnost.

Výběr pneumatiky závisí na mnoha faktorech

Závěrem je třeba zdůraznit, že výběr správných pneumatik pro jízdu v terénu závisí na mnoha faktorech, včetně typu vozidla, typu terénu, podmínek použití a individuálních preferencí.

Před nákupem pneumatik je vždy důležité poradit se s odborníky. Pomůžeme vám s výběrem pneumatik, které budou nejlepší volbou pro vaše konkrétní potřeby. Správně zvolené pneumatiky vám nejen umožní bezpečnou a pohodlnou jízdu v terénu, ale také zlepší celkovou výkonnost a životnost vašeho vozidla.


Jaké pneumatiky vybrat pro jízdu v terénu