Nákupní košík 0 položek - 0 Kč

KONTAKTY


Naše výhody


  • Férové jednání
  • 10 let zkušeností
  • Prověřené produkty
09.04.2024

Jak rozluštit tajemství značení pneumatik

Kvalitní výběr pneumatik je klíčový pro bezpečnost, pohodlí a výkon vozidla. Pneumatiky jsou jedním z nejdůležitějších komponentů automobilu a správné pochopení jejich značení je zásadní k učinění nejlepšího rozhodnutí při nákupu nových pneumatik. Důležitá je nejen samotná kvalita pneumatik, ale i schopnost vyhovět specifickým potřebám vozu a jízdních podmínek. Pojďte se s námi naučit dešifrovat kód na boku pneumatik a získat užitečné informace pro váš efektivní výběr.

Rozklíčování značení pneumatik

Na první pohled může být značení na boku pneumatik záhadné a uživatelsky těžko rozluštitelné, ale ve skutečnosti obsahuje mnoho užitečných informací. Začněme s označením výrobce a modelu pneumatik. Tato informace vám pomůže identifikovat, kdo vyrobil pneumatiky a o jaký model se jedná. Dále je důležité znát rozměr pneumatiky, který zahrnuje šířku, výšku a průměr pneumatiky. Tento rozměr je vždy vyjádřený v milimetrech. Značení také zahrnuje rychlostní index, který udává maximální rychlost, při které je bezpečné pneumatiky používat. Hmotnostní index zase určuje maximální váhu, kterou pneumatiky mohou nést. Kromě těchto značek bývají pneumatiky opatřeny informací, zda se jedná o zimní pneumatiky či letní pneumatiky. Zimní obutí rychle a lehce identifikuje i laik pomocí symbolu vločky. Tyto informace jsou klíčové pro zajištění bezpečného a efektivního používání pneumatik.

Off road pneumatikaLT245/75R17

Speciální označení pneumatik

Kromě základního označení můžete na bočních stranách pneumatik narazit i na speciální označení, které poskytuje další užitečné informace. Například označení TL (tubeless) znamená, že se jedná o bezdušové provedení pneumatiky, což je stále častější volba mezi motoristy pro svou výhodnost, vysoký komfort a bezpečnost. Zkratka XL (extra load) označuje pneumatiky s extra zesílenou konstrukcí, které jsou určeny pro vozidla s vyšší nosností. Velmi důležitým prvkem je také DOT kód, který obsahuje informace o datu výroby pneumatiky. Interpretace tohoto kódu vám umožní zjistit, jak dlouho pneumatiky byly skladovány a jaký je jejich skutečný věk.

LETNÍ PNEU SEBRING 205/55R16 94V ROAD PERFORMANCE XLPNEU SEBRING ALL SEASON 205/55R16 91H

Praktické tipy pro výběr pneumatik

Při výběru pneumatik je důležité zohlednit různé faktory, včetně klimatických podmínek, druhu vozidla a vašich individuálních preferencí. Pokud žijete v oblasti s mrazivými zimami, kvalitní zimní pneumatiky jsou nezbytné pro bezpečnou jízdu. Na druhou stranu, pokud jezdíte pouze ve městě, kde není celou zimu po sněhu ani památky, mohou být pro vás skvělou volbou celoroční pneumatiky. Pro uživatele převážející těžké náklady je vždy vhodné obouvat pneumatiky s vyšším hmotnostním indexem a zesílenou konstrukcí. Při výběru pneumatik je také důležité zvážit své jízdní návyky a požadované vlastnosti pneumatik, jako je odolnost proti aquaplaningu, tichý chod nebo dlouhá životnost.

Důkladné porozumění značení pneumatik vám umožní udělat efektivní a informované rozhodnutí při výběru nových pneumatik pro vaše vozidlo. Pokud si nejste jisti, jaká pneumatika je ta správná pro vaše potřeby, neváhejte se poradit s odborníkem. Bezpečnost na silnici začíná s kvalitními pneumatikami, které jsou správně vybrány a udržovány. Buďte na silnici jako ryba ve vodě a zajistěte si klidnou komfortní jízdu s pneumatikami, které odpovídají vašim potřebám!


Jak rozluštit tajemství značení pneumatik